Jászberényi Hagyományőrző Együttes NépdalköreA Jászberényi Hagyományőrző Együttes 1998-ban történt megalakulása óta varázsolja színpadra a Jászság népdalait. Az együttes tagjai 2016-ban alakítottak Népdalkört Rózsa Ibolya szakmai vezetésével azzal a céllal, hogy a Jászság énekes hagyományait minél szélesebb körben megismerjék és színpadra állítsák. A csoport a következő években a Vass Lajos Népzenei Szövetség tagjaként a Kárpát-medencei Népzenei Verseny elődöntőjén és középdöntőjén egyaránt Arany fokozatot szerzett. A „Jászsági huszárok emlékezete” mellett a Szentcsalád-járás szokását is bemutatták műsorukban.

 

2019-ben a csoport a Vass Lajos Népzenei Verseny elődöntőjén szintén Arany Fokozatot kapott, a középdöntőn pedig Kiemelt Arany Fokozatot, ezzel pedig bekerültek 2021-ben megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Döntőbe. Műsorukban Bartók Béla jászsági gyűjtéséből készült összeállítást, illetve a Jásztelken ma is élő népszokást, a Kánai menyegzőt mutatták be. Utóbbi az Országos Néptánc Baráti Kör által megjelentetett Jászsági gyakorló cd-n is szerepel. A csoport tagjai szívesen vállalnak fellépéseket szűkebb hazájukban, a Jászságban és azon túl is, amelyeken saját viseletükben vesznek részt.

A népdalkör szakmai vezetője: 

Rózsa Ibolya 

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.