Jászberényi Hagyományőrző Együttes rövid bemutatása:


A Jászberényi Hagyományőrző Együttes 1998-ban alakult. Sokan megfordultak körünkben, tanulták a jászsági táncokat, a verbunkot, az oláhost, a csendest, a frisst. 1999-ben tagjai lettünk a hazai és határon túli hagyományőrző együtteseket összefogó Muharay Elemér Népművészeti Egyesületnek. Elmondhatjuk, hogy mára már kialakult az a hagyományőrző együttes, mely hűen állítja színpadra a jászsági táncokat, hagyományokat.


Az együttes jelenlegi taglétszáma 30 fő. Minden eddigi tevékenységünkkel a kitűzött célunk megvalósítását szolgáltuk; nevezetesen az elfeledett jászsági táncok, hagyományok, viseletek újra felfedezését, megtanulását. Az 1998-99-2000-es esztendő hónapjai az összeszokással a táncok, hagyományok kutatásával, örökségünk megismerésével teltek el. Így jutottunk el 2000 szeptember 30-ig, amikor a Hagyományőrző Együttesek Országos Találkozóján Bagon megtörtént első színpadi bemutatkozásunk.


Ahogy az együttest jobban megismerték a meghívások is megszaporodtak. 2001. júliusában a Millenáris rendezvénysorozat keretében 10 alkalommal bemutatásra kerültek a magyar népcsoportok hagyományos kultúrái. Ennek keretében az Alföld örökségét bemutató napon képviseltük a jászságot, vittük hírét felelevenített, gyönyörű jászsági hagyományainknak. Sokszor felléptünk városunk Jászberény különböző rendezvényein, valamint Budapesten, Debrecenben, Jászkiséren, Domaházán, Jászárokszálláson, Magyarszéken,  Jászágón, Bösztörpusztán, Bercelen, Jásztelken, Jászjákóhalmán, Boldogon, Csíkcsobotfalván, Gyimesfelsőlokon és számos más településen. Többször részt vettünk jászsági viseletünkben a Csíksomlyói Búcsún.


2001. december 08-án elevenítettük fel a hagyományos disznóvágás minden mozzanatát, s ezt több éven keresztül megismételtük. Hátára bontottunk, szalmával perzseltünk, járomszeggel tisztáztunk, belet mostunk, üstházakban főztünk, hasi töltővel töltöttünk, lucskos káposztát készítettünk, majd este a vendégeinkkel együtt mindent jóízűen elfogyasztottunk, mulattunk, táncoltunk. 2010-ben abban a kivételes megtiszteltetésben lehetett részünk, hogy a Muharay Szövetség megrendezésében Budapesten, a XXIX. Táncháztalálkozó Hagyományőrző Gálaműsorában fellépet együttesünk. A gálaműsornak a "Tavaszi tánc" címet adták a rendezők. Kimagasló elismerésnek számított egy színpadon táncolni a Kalocsa vidék, Bukovina, Palóc, Elek, Rábaköz régóta elismert hagyományőrzőivel, kik között több táncos méltán kapta meg a Népművészet Mestere és a Fülöp Ferenc díjat. Az Országos Táncháztalálkozóra többször is meghívást kaptunk.


A megalakulásunk óta jászsági táncunkkal többen megérdemelten megkapták a Fülöp Ferenc hagyományőrző táncos díjat. Ezt a díjat megyénkben csak az együttesünk táncosai érték el jászsági táncaikkal. Az együttes 2012-ben Veresegyházon bemutatott jászsági összeállításával megkapta a Kiválóan Minősült együttes kitüntető címet, valamint munkájának elismeréseként 2013-ban Szolnokon a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Művészeti Díj kitüntetésben részesült.


A hagyományápoló munkánk során törekszünk színvonalas, tiszta forrásból származó, hiteles képet adni a Jászság újjáéledőben lévő kulturális örökségéből. Továbbra is nyitottak vagyunk, így várjuk azok jelentkezését, kik szeretnék megtanulni a jászság tánchagyományait. 

Részletesebb információkat itt találhatnak az együttesről:http://jaszhagyom.blogger.hu


Alapító Művészeti-vezető:

Kocsán László

A Népművészet Ifjú Mestere

Csokonai díjas hagyományőrző

Fülöp Ferenc Díjas hagyományőrző táncos


Örökös Aranysarkantyús táncos


Az együttest 15 éves ünnepi műsora:


Az együttest 20 éves ünnepi műsora:
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.