fejlesztés alatt

Csángó Fesztivál

 Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja


Csángó Fesztivál a Jászok fővárosában, Jászberényben


 


Jászberény augusztus 10-14. között már 21. alkalommal ad otthont a Csángó Fesztiválnak.
A rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén, fojtogató légkörben élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját, életét, ezzel segítve őket a fennmaradásukért, hagyományaik megőrzéséért folytatott küzdelmükben.
 


 Készitette: József Gorácz Photography
  
Célunk, hogy egy adott kisebbségben élő magyar népcsoport, esetünkben a csángó magyarok kulturális értékeit, életét, a csángó embereket minél szélesebb rétegnek bemutassuk.
Feladatunk, hogy minél tovább sikerüljön megőrizniük kisebbségi létükben a tradicionális, egyedi csángó magyar kultúrájukat.
Küldetésünk, hogy minél többen megismerjék a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket.
 


 
A fesztivál négy napját zenés-táncos felvonulás, továbbá gálaműsorok, folklórműsorok, viselet bemutatók, népzenei koncertek, kézműves bemutatók és egyéb rendezvények teszik emlékezetessé. Bemutatkoznak csángó zenét játszó hazai együttesek és erdélyi hagyományőrzők is, és minden este táncház is lesz a Jászság Népi Együttes székházában.
Külföldi hagyományőrző együttesek is érkeznek, köztük olyan, a csángókéhoz hasonló helyzetben levő népcsoportok képviseletében is, mint a franciaországi bretonok.
 

Készitette: József Gorácz Photography 
A fesztivál zárónapján a „Viszontlátásra Jászberény” gálaműsorban erdélyi hagyományőrzők, a külföldi együttesek és a Jászság Népi Együttes lépnek fel. A rendezvénysorozatot tűzijáték zárja.
A Jászság Népi Együttes által szervezett fesztiválon lesz folkmise, amin a résztvevők nemzeti sajátságaiknak megfelelően imádkoznak és énekelnek. A csángó hagyományok kiváló ismerőjének és átadójának, a klézsei Lőrincz Györgyné Hodorog Lucának emlékére külön szentmisét celebrálnak.
Elmaradhatatlan része az idén is a rendezvénynek a kézműves vásár.
Kapcsolódó programként a Jász-Íjász Hagyományőrző Csapat bemutatói is színesítik a programot. Az „Aprók tere” elnevezésű programban a BaHorKa 3 hang meséi és énekei és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket.

Közel 50 program, 20 zenekar, 10 jászberényi együttes, 20 hagyományőrző együttes: Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, 4 külföldi együttes közel 1000 fő művészeti közreműködő.
 

Készitette: József Gorácz Photography


 
Kellemes kikapcsolódást ígér a szombat délutáni táncforgatag a város főterén. A hagyományos menettáncban, amelyet a Jász Lovas Bandérium kísér, több mint 500 zenész és táncos vesz részt.
„Színes Világ” című gálaesten külföldi együttesek adnak ízelítőt népük folklórjából.
„Értékeink” címmel erdélyi hagyományőrzők, „Csángó képek” címmel moldvai és gyimesi hagyományőrzők adnak gálaműsort. Nyisztor Ilona pusztinai népdalénekes csángóföldi, Antal Tibor pedig gyimesi népdalokkal érkezik. Klézséről László Legedi István virtuóz furulyajátékában gyönyörködhetnek az érdeklődők.
Készitette: József Gorácz Photography 
ÍZELÍZŐ PROGRAMKÍNÁLATUNKBÓL:

* GÁLAMŰSOROK, FOLKLÓRMŰSOROK
* TÁNCFORGATAG – Táncos zenész felvonulás közel 500 fő közreműködésével
* VIGANÓ Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek gálaműsora
* FOLKMISE a moldvai és gyimesi csángókkal és külföldi együttesekkel
* ÍZEK UTCÁJA ÉS TERE gasztronómia, pálinka és bormustra
* APRÓK TERE népi gyerekjátékok, ének-és tánctanítás
* NÉPMŰVÉSZETI VÁSÁR, több mint 100 népművésszel, kézművessel
* KIÁLLÍTÁSOK
* AUTENTIKUS NÉPZENEI ÉS VILÁGZENE KONCERTEK
* TÁNCHÁZ, ÉJSZAKAI KONCERTEK
* VISELETBEMUTATÓK
* NEMZETEK NÉPZENÉJE ÉS TÁNCA
és még megannyi programmal várjuk az érdeklődőket!!!Rendezők, szervezők


 
A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezi 1981 óta a Nemzetközi Tánc - és Zenésztábort, és főrendezője 1991 óta a Csángó Fesztiválnak.
A Jászság Népi Együttes a hazai amatőr néptáncmozgalom egyik legkiemelkedőbb szereplője. Az 1971-ben alakult Együttes az első igazi sikert 1977-ben érte el, miután megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes” címet és a „Bartók díjat”.
A Jászság Népi Együttes táncosai kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Így jutottak ki először 1990-ben Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak 1 autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc - és Zenésztáborba, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. A kilencvenes évek elején a Csángó Fesztivál volt az első kapu Magyarországon, amely nyitott a környező országok kisebbségi kultúrája felé.


 
 
Rendező: Jászság Népi Együttes és a Folklór Kulturális Közalapítvány
Cím: 5100 Jászberény, Víz u. 1.
Postacím: 5100 Jászberény, Pf.:116.,
Tel/fax: 06-57/503-265
E-mail: 
Általános információk: jne@jne.hu
Marketing és kommunikáció: dudas.dora@csangofesztival.hu
Adószám: 18823916-2-16
OTP Bankszámlaszám: 11745035-20012371


Ne hagyja ki augusztus 06-12 között a XXIX. Csángó Fesztivál programjait Jászberényben!
Csatlakozzon a Csángó Fesztivál facebook oldalához!


 
További részletek a www.csangofesztival.hu oldalakon.


We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.