fejlesztés alatt

Jászság Népi Együttes


A Jászság Népi Együttest 1971-ben alapították Jászberényben. Az együttes művészeti munkájának célja és feladata a magyar paraszti és zenei folklór hagyományainak felkutatása, leghitelesebben történő megismerése és átadása. A Jászság Népi Együttes a kiemelkedő és kimagasló amatőr néptánc együttesek közé tartozik.


Céljaik közé tartozik, hogy felkutassák, megőrizzék és feldolgozzák a máig is élő magyar paraszti tánc és zenei hagyományokat.


A Jászság Népi Együttes hozzájárul a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához.  Ezt az Európában egyedülálló színes, gazdag kulturális értéket kívánják a legmagasabb színvonalon elsajátítani a még élő adatközlő táncosoktól és archív felvételeken keresztül.


Az együttes 1977-ben megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt, valamint számos hazai fesztivál díjazottai.


Több táncos is rendelkezik szólótáncosi díjjal, valamint a „Népművészet Ifjú Mestere” címmel, közülük többen még mindig aktívan táncolnak a csoportban. Külföldön és belföldön is tanítanak, táncházakat vezetnek, ezenkívül pedig tánckoreográfiákat készítenek különböző együttesek számára.


A Jászság Népi Együttes 1981 óta minden évben megszervezi a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, ahol rengeteg hazai és külföldi fiatal ismeri meg a magyar népi kultúrát.

Jászberény ad helyet a Csángó Fesztiválnak, az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiváljának, amelyet a Jászság Népi Együttes rendez 1991 óta.


 Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes” címet, 2006-ban a „Bartók díjat”. 2012-ben és 2018-ban a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt nyerték meg. 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek. 2014-ben megkapták a Prima díjat és a Prima Primissima Közönség-díjat.

 

Művészeti munkatárs: Vajai Franciska

Művészeti vezető: Szűcs Gábor

Hírek

Bakancslista néptáncos szemmel Makaóról

Dátum: 2019.09.16 - 2019.09.16
Bakancslista néptáncos szemmel Makaóról

XXIX. Csángó Fesztivál és Népművészeti Vásár

Dátum: 2019.08.06 - 2019.08.11

Viganó Alapfokú Művészeti Iskola és a Jászság Népi Együttes családi napja

Dátum: 2019.06.01
Viganó Alapfokú Művészeti Iskola és a Jászság Népi Együttes családi napja

VII. Jászsági gyermek és ifjúsági szólótáncverseny összefoglaló NTP-TMV-18-0020

Dátum: 2019.04.28 - 2019.04.28
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.