fejlesztés alatt

Jászság Népi Együttes


A Jászság Népi Együttest 1971-ben alapították Jászberényben. Az együttes művészeti munkájának célja és feladata a magyar paraszti és zenei folklór hagyományainak felkutatása, leghitelesebben történő megismerése és átadása. A Jászság Népi Együttes a kiemelkedő és kimagasló amatőr néptánc együttesek közé tartozik.


Céljaik közé tartozik, hogy felkutassák, megőrizzék és feldolgozzák a máig is élő magyar paraszti tánc és zenei hagyományokat.


A Jászság Népi Együttes hozzájárul a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához.  Ezt az Európában egyedülálló színes, gazdag kulturális értéket kívánják a legmagasabb színvonalon elsajátítani a még élő adatközlő táncosoktól és archív felvételeken keresztül.


Az együttes 1977-ben megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt, valamint számos hazai fesztivál díjazottai.


Több táncos is rendelkezik szólótáncosi díjjal, valamint a „Népművészet Ifjú Mestere” címmel, közülük többen még mindig aktívan táncolnak a csoportban. Külföldön és belföldön is tanítanak, táncházakat vezetnek, ezenkívül pedig tánckoreográfiákat készítenek különböző együttesek számára.


A Jászság Népi Együttes 1981 óta minden évben megszervezi a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, ahol rengeteg hazai és külföldi fiatal ismeri meg a magyar népi kultúrát.

Jászberény ad helyet a Csángó Fesztiválnak, az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiváljának, amelyet a Jászság Népi Együttes rendez 1991 óta.


 Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes” címet, 2006-ban a „Bartók díjat”. 2012-ben és 2018-ban a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt nyerték meg. 2013-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek. 2014-ben megkapták a Prima díjat és a Prima Primissima Közönség-díjat.

 

Művészeti munkatárs: Vajai Franciska

Művészeti vezető: Szűcs Gábor

Hírek

VII. Jászsági Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny

Dátum: 2019.04.26 - 2019.04.27

Szárnyaljon a hagyomány! Szárnyaljon a Jászság!

Dátum: 2018.12.21
A Jászság Népi Együttes az Önök segítségével bejutott a „Fölszállott a páva” döntőjében! Újra várjuk a közönség támogatását, hog...

Fölszállott a Páva döntő

Dátum: 2018.12.21 - 2018.12.21
Fölszállott a páva 2018 - DÖNTŐ - 2018. december 21. péntek 19.30-tól a Duna Televízióban KÖZÖNSÉG DÖNTI EL, HOGY KI LESZ AZ IDEI ÉVAD GYŐZTESE! Nézd...
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.