fejlesztés alatt

Jászság Népi Együttes


A Jászság Népi Együttest 1971-ben alapították Jászberényben. Az együttes művészeti munkájának célja és feladata a magyar paraszti és zenei folklór hagyományainak felkutatása, leghitelesebben történő megismerése és átadása. A Jászság Népi Együttes a kiemelkedő és kimagasló amatőr néptánc együttesek közé tartozik.


Céljaik közé tartozik, hogy felkutassák, megőrizzék és feldolgozzák a máig is élő magyar paraszti tánc és zenei hagyományokat.


A Jászság Népi Együttes hozzájárul a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához.  Ezt az Európában egyedülálló színes, gazdag kulturális értéket kívánják a legmagasabb színvonalon elsajátítani a még élő adatközlő táncosoktól és archív felvételeken keresztül.


Az együttes 1977-ben megnyerte az országos televíziós KI MIT TUD versenyt, valamint számos hazai fesztivál díjazottai.


Több táncos is rendelkezik szólótáncosi díjjal, valamint a „Népművészet Ifjú Mestere” címmel, közülük többen még mindig aktívan táncolnak a csoportban. Külföldön és belföldön is tanítanak, táncházakat vezetnek, ezenkívül pedig tánckoreográfiákat készítenek különböző együttesek számára.


A Jászság Népi Együttes 1981 óta minden évben megszervezi a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, ahol rengeteg hazai és külföldi fiatal ismeri meg a magyar népi kultúrát.

Jászberény ad helyet a Csángó Fesztiválnak, az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiváljának, amelyet a Jászság Népi Együttes rendez 1991 óta.


Az együttes a megalakulás óta számos hazai rangos fesztiválon szerepelt, melyeken szinte minden évben értékes díjakat nyertek. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az„Örökös Kiváló Együttes”címet, 2006-ban a „Bartók díjat”.2012-ben a Fölszállott a pávatehetségkutató versenyt is megnyerték.2013.-ban a Csokonai Vitéz Mihály közösségi, alkotói állami kitüntetésben részesültek.2014-ben megkapták a Prima díjat és a Prima Primissima Közönség-díjat.

Hírek

frissítve

Ma, 18:00

First blog post

2018. június 1. - június 3
The first ever blog post is here. It might be a good idea to update this post with some more relevant content. Fuga labore architecto nisi fugiat voluptate, error vitae reprehender...
frissítve

Ma, 18:00

Masodik fesztivalos cikk

2018. június 1. - június 3
Asperiores ab iure, vel saepe corporis dignissimos aliquid commodi nemo, odit facilis, architecto totam amet. Voluptas saepe harum recusandae nihil id quae...